Lumijoki (Lumijoen kunta)

Kunnankuja 1
91980, Lumijoki
etsi kartalta >>

Puhelin: (08) 5587 1800
Faksi: (08) 387 500
Internet: www.lumijoki.fi
Sähköposti:

Tiedot:



Lumijoki, merellinen maaseutukunta Oulun seudulla, on tiiviissä vuorovaikutuksessa kaupunkiseudun kanssa. Lumijoki tarjoaa laadukkaita palveluja ja luontoarvoja kunnioittavan, viihtyisän ja turvallisen asuinympäristön.

Lumijoen kunta sijaitsee reilun puolen tunnin ajomatkan päässä Oulusta ja Raahesta. Myös Oulunsalon lentokenttä on noin puolen tunnin ajonmatkan päässä. Oulun seutuliikenteen palvelut ulottuvat Lumijoelle saakka. Kunnan sisällä etäisyydet ovat varsin lyhyet ja etäisimpään kylään eli Varjakkaan on noin 11 kilometrin matka. Muita kyliä Lumijoen kunnassa ovat Korvenkylä, Lapinkylä, Hirvasniemi ja Ylipää.

Historiaa:
Lumijoki mainitaan ensimmäisen kerran historian aikakirjoissa vuodelta 1 496 niiden paikkakuntien joukossa, joissa venäläiset tekivät hävitysretkiään. Kunnan nimihistoriaa ei varmuudella tiedetä, mutta voidaan olettaa, että tuuli on kasannut lumet joen uomaan ja näin olisi syntynyt luminen joki, Lumijoki. Lumijoen erikoisuutena on myös se, että se laskee lännestä itään. Lumijoki on vanhaa lakeuden kulttuurimaisemaa, jossa luonnon maisema ja hoidetut pellot vuorottelevat.

Lumijoen nähtävyyksiä:

• Kunnantalo (Lumilinna)
Harvinaista puufunktionalismia edustava kaksikerroksinen rakennus valmistui vuonna 1938 suojeluskuntataloksi, jossa toimi myös lottakahvila. Myöhemmin talo on toiminut Säästöpankin tiloina ja kahvila Lumilinnana. Talon omistus siirtyi vuonna 1947 Lumijoen kunnalle. Nykyään talo on kunnanvirastona ja se on historallisesti arvokas rakennus.



• Lumijoen kirkko ("Lakeuden katedraali")
Ensimmäinen kirkko on ollut 1620- luvulla rakennettu puinen kirkko. Kirkko on ollut pohjalainen jyrkkäkattoinen tukipilarikirkko. Vuonna 1814 liian pieneksi ja ränsistyneeksi todettu kirkko on purettu.

Toinen kirkko on ollut puinen ristikirkko, jonka rakennustyöt on aloitettu vuonna 1816. Kirkko on palanut vuoden 1882 ukkosmyrskyssä.

Nykyinen pitkäkirkko on rakennettu 1886-1889 talkoilla. Kirkon suunnittelusta on vastannut arkkitehti John Lybeck. Kirkko on rakennettu paikallisesta savesta poltetuista tiilistä. Kirkon vieressä oleva vanha asehuone on vuodelta 1747. Kirkko on avoinna kesäisin erikseen sovittuna aikana. Kirkosta saa lisätietoja Lumijoen seurakunnasta ja seurakunnan kotisivulta.



• Lumijoen Varjakka
Meren läheisyys on aina ollut Lumijoella ja varsinkin Varjakassa merkittävä asia. Kalastus ja hylkeenpyynti olivat aikoinaan hyvin merkittäviä elinkeinoja. Nykypäivän Varjakkaan liittyvät virkistyskäyttö, kotitarvekalastus ja veneily.

Varjakassa on venesatama, jossa on monipuoliset palvelut:

Hailuotolaiva on rantautunut pysyvästi Varjakan satamaan ja siinä on kahvilatoimintaa ja majoituspalveluja kesäisin ja koko vuoden laivaa voi tilauksesta varata erilaisia tilaisuuksia varten.

• Huoltorakennus, jossa on keittiö ja sauna
• Uimaranta
• Teltta- ja matkailuvaunupaikkoja

Lisätietoja Varjakasta saa mm. Aarne Lehtoselta 08-388380 tai Eino Korkalalta 08-388307.
Liminganlahti


Liminganlahti on luonnoltaan ainutlaatuinen alue. Raikas meri, tuulessa lainehtivat rantaniityt, yritteliäät ihmiset ja idylliset kyläyhteisöt antavat puitteet viihtyvälle vieraalle.

Keväisin tapahtuva lintujen muuttonäytelmä tuo tullessaan harvinaisuuksia, joita ei muualla Suomessa näe. Osa lintulajeista ovat harvinaisuuksia koko Euroopassa.
Lintutornit

Sannanlahden tornille pääsee pitkospuita pitkin läheiseltä nuotiopaikalta, jossa on mm. opastetaulut, ruokailukatos ja telttapaikkoja.

Puhkiavanperän tornille johtaa myös pitkospuut nuotiopaikalta, jossa on myös opastetaulut, ruokailukatos ja telttapaikkoja.

• Tuulimyllyt
• Kyron mylly

Kyrön mylly on peräisin 1830-luvulta ja se on peruskorjattu vuonna 1976. Mylly sijaitsee kunnan keskustassa Siikajoentien lähellä. Granlundin hirsinen jalkamylly on peräisin 1800-luvun alkupuolelta. Erkkilän myllyssä on vuosiluku 1768. Penttilän mylly on myös 1800-luvun alkupuolelta.

Tuulivoimala Sähkäle Lumijoen Varjakassa edustaa nykyaikaista tekniikkaa. Voimala on rakennettu 1998-1999. Voimalasta löytyy lisätietoa osoitteesta www.lumituuli.fi.







Klikkaa itsesi sivuille:
www.lumijoki.fi

Design © Hi-Vision Oy